Olej palmowy jest- zaraz po oleju kokosowym- jednym z najbardziej znanych olejków tropikalnych na świecie. Ma cenne właściwości odżywcze. Z powodzeniem można go stosować w medycynie, kosmetologii, a nawet w kuchni. Jest on wyciskany z pestek olejowca gwinejskiego (Elaeis Guineensis). Bogactwo pierwiastków i dobrych kwasów tłuszczowych kryjących się w jego wnętrzu sprawia, że jest mile widziany w każdej kuchni i łazience. Dlaczego?
- Nierafinowany olejek palmowy ma pomarańczową barwę, ponieważ zawiera mnóstwo beta – karotenu. Ten zaś genialnie poprawia stan skóry i opóźnia pojawianie się zmarszczek.
- Pomarańczowe oleum zawiera również sporo koenzymu Q10, czyli ubichinonu. On również ma właściwości silnie odmładzające, a ponadto stabilizuje błony komórkowe skóry. To sprawia, że skóra i włosy nie utracą przyswojonych składników odżywczych. Koenzym Q10 zwiększa odporność komórek. Zawdzięczamy mu zatem mocne włosy i sprężystą skórę o młodzieńczej gęstości.
- Witaminy A i E zawarte w olejku palmowym zwane są inaczej „witaminami młodości”. Odpowiadają one za stan skóry, włosów i paznokci. Dbają o odpowiedni poziom nawilżenia w komórkach.
- Olej palmowy wygładza i odżywia bardzo suchą skórę, nadaje sprężystości włosom i chroni je przed utratą wilgoci.
- Dobrze regeneruje skórę dojrzałą, wzmacnia jej odporność. Uelastycznia włosy, pielęgnuje ich końcówki.
- Ze względu na swoją pomarańczową barwę zalecany jest w szczególności do włosów rudych, kasztanowych i brązowych. Pięknie podkreśli ich kolor i wzmocni refleksy.
- Kobiety, które mają jasne brwi, mogą za jego pomocą delikatnie je przyciemnić. Wystarczy nacierać je olejkiem raz dziennie, najlepiej podczas wieczornej pielęgnacji.
- Olejek palmowy bardzo dobrze natłuszcza skórę głowy i pomaga w walce z suchym łupieżem. Wzmacnia cebulki włosowe i sprawia, że coraz mniej włosów znajdujemy na szczotce podczas czesania.
- Zabezpieczy on również włosy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, między innymi przed promieniowaniem słonecznym.
- Olejek palmowy najlepiej trzymać w lodówce, w ciemnym, chroniącym go przed światłem pojemniczku.